Werking van ZinktablettenWerking van Zinktabletten

zink testosteronWe hebben zink nodig voor het uitvoeren van honderden processen in het lichaam. Zinktabletten kunnen gebruikt worden om ervoor te zorgen dat we dagelijks de aanbevolen dosis kunnen innemen. We kunnen het mineraal immers niet opslaan.

De belangrijkste functies van zink is het aanmaken van sperma voor mannen. Ook bij het testosteron aanmaken speelt dit mineraal een grote rol. Verder gaat het libido hiermee worden beïnvloed. Daarnaast is het ook een belangrijk middel om de aromatase tegen te gaan. En om hoge oestrogeenwaarden tegen te gaan.

Zink is ook een antioxidant en zal het lichaam beschermen tegen ziektes.

Zinktabletten en Testosteron

Onderzoek heeft kunnen aantonen dat bodybuilders die zinktabletten gebruiken een hoger testosteron hebben dan de bodybuilders die geen zinktabletten gebruiken. Het verschil was maar liefst 40%.

Men weet niet meteen hoe dit komt, toch weet men dat het mineraal nodig is voor de aanmaak van sperma. Men gaat er dus van uit dat meer zink de aanmaak van sperma en ook testosteron gaat stimuleren. Sperma bevat immers hoge hoeveelheden zink. (1)

Zinktabletten en oestrogeen

Het mineraal zal de aromatase tegengaan. Dat is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Sommige mannen die geen vlees eten hebben een verlaagde zin in seks. Dat komt dan grotendeels door de lagere waarden zink in het lichaam.

Elk mineraal heeft zijn specifiek effect en werkt wanneer dit in balans is met de andere mineralen. Mannen met te lage waarden zullen te maken krijgen met een hogere omzetting van testosteron naar oestrogeen en hiermee dus een verminderde spiermassa, minder kracht, lager libido en een versnelde opslag van vet ervaren. Zinktabletten zullen die problemen voorkomen door ervoor te zorgen dat er minder testosteron verloren gaat. (2)

Ook Interessant:  Gember Effectief om het Testosteron te Verhogen

Zinktabletten en de vruchtbaarheid bij mannen

zinktabletten sperma vruchtbaarheidZoals reeds eerder gezegd speelt het mineraal een grote rol in het aanmaken van sperma. De hoeveelheid sperma wordt sterk verhoogd wanneer het mineraal in adequate hoeveelheden aanwezig is. Zinktabletten zullen er dus voor zorgen dat er voldoende sperma kan worden aangemaakt.

Weten dat bij elke ejaculatie er een grote hoeveelheid zink verloren gaat. (10 mg ongeveer) De dagelijkse aanbevolen dosis bedraagt slechts 11 mg. Die wordt heel vaak ook niet gehaald. Dus mannen met een zinktekort zullen ook minder zink ejaculeren. Wat ervoor zal zorgen dat het sperma minder vruchtbaar wordt.

Daarnaast is het ook belangrijk voor vrouwen tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.

Het mineraal zal er namelijk voor zorgen dat we de proteïnes in ons lichaam efficiënt kunnen gebruiken. Om die reden hebben mensen met een zinktekort, vooral te maken met groeiproblemen. Bij kinderen kan dit een groeiachterstand of andere problemen inhouden die te maken hebben met de ontwikkeling.

Mannen die fitnessen, maar ook vrouwen, hebben belang bij adequate hoeveelheden. Om het herstel van de spieren na een training te verbeteren. (3)

Zinktabletten voor veganisten en vegetariërs

zinkvoedingMensen die weinig vlees eten hebben een verhoogd risico op een zinktekort. Niet omdat er in plantaardige voeding geen zink aanwezig is. Zeker niet, noten en zaden bijvoorbeeld zijn uitstekende voorbeelden van zinkrijke voeding. Het probleem zit hem hier echter in de opname van het mineraal.

Ook Interessant:  Triglyceriden verlagen met Natuurlijke Middelen

Zinkvoeding afkomstig van dieren wordt makkelijker opgenomen door het lichaam. Rundvlees bijvoorbeeld bevat gemiddeld 10 mg zink per 100 gram. Ook zeevruchten bevatten relatief hoge dosissen van dit mineraal. Dat wordt voor 75% opgenomen door het lichaam. In vele gevallen zelfs nog hoger. Terwijl plantaardige voeding een opname heeft van gemiddeld 50%. Vaak ook lager.

De hoeveelheid fytaat die zich in plantaardige zinkvoeding bevindt zal ervoor zorgen dat de opname uit plantaardige bronnen moeilijker verloopt. We kunnen echter wel zorgen dat de opname voor een deel verbetert door de voedingsmiddelen enkele uren voor gebruik in het water te leggen. Op die manier kan een grote hoeveelheid fytaat door het water worden opgenomen. Dit zal echter niet alles uit de voedingsmiddelen halen en zal dus nog steeds een verminderde opname hebben dan zinkvoeding afkomstig van dierlijke voedingsmiddelen.

Dat zorgt ervoor dat veganisten en vegetariërs er goed aan doen om zinktabletten te gebruiken. Op die manier verzekeren ze zich van een aanbevolen hoeveelheid. En moeten ze geen enorm hoge hoeveelheden van bepaalde voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan zink.

Zinktabletten ook voor vrouwen belangrijk

Het aromatase remmend effect van zinktabletten is ook van groot belang voor vrouwen. Wanneer vrouwen onder stress staan zal een hogere hoeveelheid van het beschikbare testosteron worden omgezet naar oestrogenen. Dit heeft een negatieve invloed op het libido van de vrouwen en zal de gemoedstoestand nog meer doen dalen.

Wanneer we te lang onder stress staan zal het cortisol gaan stijgen. Dit kan chronisch verhoogd worden. Waardoor we te maken krijgen met overgewicht, hoge bloedsuiker, slaapproblemen en een verhoogde bloeddruk. Op termijn verhoogt dat het risico op een depressie.

Ook Interessant:  Lijst met Zinkrijke Voeding

We willen dus ook als vrouw kost wat kost een zinktekort vermijden. Dit kan heel makkelijk door oesters, peulvruchten, rundvlees, gevogelte, noten, zaden en vis te eten. Maar kan dus ook door gebruik te maken van zinktabletten.

Zinktabletten hebben aangetoond de gemoedstoestand te verbeteren bij vrouwen en daarbij ook de symptomen helpt onderdrukken van depressie. Verder is het mineraal ook van belang tijdens de zwangerschap. Vrouwen hebben voldoende aan 8 mg per dag. Dat is minder dan bij mannen. Toch is deze dosering van belang voor het gebruik van eiwitten, het verbeteren van het immuunsysteem, het tegenwerken van stress. En daarbij de gemoedstoestand stimuleren en de kans op depressie doen dalen.

Andere risicogroepen voor een zinktekort

Andere mensen die een risico lopen op een zinktekort en dus ook gebaat zijn bij het gebruiken van zinktabletten zijn:

 • Oudere mensen
 • Diabetici
 • Kinderen
 • Alcoholici
 • Rokers

Symptomen van een zinktekort

 • Problemen met de groei
 • Diarree
 • Haaruitval
 • Erectiestoornissen
 • Verlaagd libido
 • Te laat puberen
 • Weinig eetlust hebben
 • Slecht helende wonden
 • Witte vlekjes op nagels
 • Hoofdpijn
 • Duizelig worden

Besluit

zinktabletten mannenZinktabletten zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat we dagelijks een adequate hoeveelheid zink innemen. Vooral mensen die aan krachttraining doen hebben er baat bij omdat het zorgt voor een significante stijging van het testosteron.

Ook bij mensen die geen krachttraining doen zal het helpen om het testosteron te verhogen. Dit komt doordat het een aromatase remmende werking heeft op het lichaam. Dat wil zeggen dat het de omzetting van testosteron naar oestrogeen zal tegengaan.

Dat zorgt voor een hoger mannelijk hormoon en het daarmee gepaarde hoger libido en een verbeterd welzijn.

Zinktabletten via supplementen zijn ook belangrijk als antioxidant en zal het lichaam beschermen tegen ziektes.You May Also Like

Close