Zinktekort aanvullen en de symptomen ervanZinktekort aanvullen en de symptomen ervan

Zink speelt een grote rol in ons lichaam. Het mineraal is onder meer verantwoordelijk voor de synthese van DNA. Het zal helpen bij het aanmaken van nieuwe cellen en zal onder meer de metabolisering van eiwitten helpen bekomen.

Daarnaast is het mineraal ook van groot belang voor het behoud van een gezond libido en de balans tussen de verschillende hormonen. Een zinktekort zal meestal gepaard gaan met een verkeerde balans tussen onze hormonen en een laag libido. Het toegenomen cortisol zal er dan ook voor zorgen dat we makkelijk overgewicht gaan opstapelen.

Een andere functie van het mineraal is dat ze werkt als een antioxidant. Een zinktekort zal leiden tot een verzwakt immuunsysteem omdat dit antioxidant bescherming zal bieden tegen talloze ziektes en aanvallen van virussen.

Tijdens de zwangerschap en wanneer de vrouwen borstvoeding geven is het ook zeer belangrijk dat dit mineraal in adequate hoeveelheden aanwezig is in het lichaam. Vooral om het immuunsysteem van de ongeboren of pasgeboren baby te versterken.

Zinktekort komt vaker voor dan gedacht

plantaardige zinkHoewel zeevruchten hoge hoeveelheden zink bevatten komt een zinktekort toch meer voor dan de meeste mensen zouden denken. We kunnen uitgaan van zo’n 1 op 3 mensen die te maken heeft met een zinktekort.

De mensen die daarbij een verhoogde kans maken zijn jonge kinderen, vrouwen, veganisten en vegetariërs.

De grootste oorzaak hiervoor is dat er te weinig zeevruchten zoals oesters, mosselen, krab of kreeft wordt gegeten. En dat er te weinig vlees op het menu staat.

Ook Interessant:  Chlorella Voordelen En Voedingswaarde Plus Bijwerkingen!

Het mineraal is voldoende aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen. Maar de opneembaarheid door het lichaam ligt een stuk lager bij deze soorten voedingsmiddelen.

Om die reden hebben vrouwen die meestal minder vlees eten. En ook vegetariërs en veganisten vaak problemen om voldoende hoeveelheden van dit mineraal in het lichaam op te nemen.

Daarnaast hebben ook mensen met diabetes en alcoholici een verhoogde kans op een tekort aan deze stof.

Bepaalde medicijnen zullen dan ook weer invloed hebben op de opname of op de afname van het mineraal. Zo staan bepaalde antibiotica en medicijnen tegen een hoge bloeddruk gekend voor het verlagen van de hoeveelheid zink in het lichaam.

Symptomen van een zinktekort

Wanneer we denken met een zink gebrek te maken te hebben kunnen we kijken naar de volgende symptomen.

 • Diarree of ernstig slappe stoelgang
 • Haarverlies
 • Verlaagde potentie
 • Laag libido
 • Duizelig worden
 • Migraine
 • Verminderde groei bij kinderen
 • Witte vlekken op onze nagels
 • Te hoog cortisol
 • Slechte balans tussen de hormonen

Waarom is zink belangrijk?

zink testosteron libidoEen zinktekort vermijden is belangrijk, niet alleen voor ons immuunsysteem. Het mineraal zal werken als een antioxidant en zal ons lichaam daardoor beschermen tegen ziektes. Verder is het belangrijk voor de synthese van eiwitten uit onze voeding. Dat speelt een grote rol bij de aanmaak van spiermassa en bij het behoud ervan. Maar ook om een gezond en vlot metabolisme te behouden dienen we voldoende zinkvoeding te eten.

Stress

Zinktekort heeft een impact op hoe onze hersenen zullen omgaan met stress. Het is dus belangrijk dat we elke dag zorgen voor een adequate dosis. Zinktekort kan namelijk condities zoals ADHD, agressie en zelfs geweld uitlokken. (bron)

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat het mineraal een ontstekingsremmende en een werking heeft die gelijk staat aan antidepressiva. Mensen die last hebben van stress of die lijden aan depressie hebben vaak te maken met een zinktekort of met een zeer lage hoeveelheid in het lichaam.

Ook Interessant:  Oestrogeen verlagen bij mannen met voeding en supplementen

Het probleem is ook nog eens dat wanneer we onder stress staan, we meer zink gaan verliezen via de urine, transpiratie en speeksel.

Aromatase blokkeren

Verder zal het een remmend effect hebben op de aromatase. De aromatase is de omzetting van testosteron naar oestrogeen. Wanneer we onder stress staan, of wanneer we overgewicht hebben zal deze aromatase een stuk hoger zijn dan bij anderen. Dit kan ervoor zorgen dat we uiteindelijk met een verlaagd libido te maken krijgen en erectieproblemen kunnen krijgen.

Zinktekort zal leiden tot een hoger cortisol en een hoger prolactine. Wat op zich zal zorgen voor een verlaagd libido met een hogere kans op borstvorming bij mannen. Het zal ook de spermaproductie, vruchtbaarheid en erectie aantasten.

Testosteron en sperma

Ook voor de aanmaak van testosteron en sperma is het mineraal belangrijk. Men weet niet meteen hoe dat precies in zijn werk gaat. Maar kon wel vaststellen via wetenschappelijke onderzoeken dat de mannen die meer zink in de teelballen hadden, meer sperma gingen aanmaken. En dat het sperma ook van betere kwaliteit was. Het is met andere woorden belangrijk voor onze vruchtbaarheid.

Het is het meest geliefde mineraal in de wereld van bodybuilding en krachttraining. Omdat het bewezen is ook bij mannen die geen zinktekort hebben, het testosteron te gaan verhogen. Er worden daarom vaak aanzienlijk hoge hoeveelheden gebruikt, zelfs tot 100 mg per dag. Die zijn schadelijk voor de prostaat.

Prostaat gezond houden

Verder zien we dat mannen met voldoende zink in de prostaat een lager risico hebben op een vergrote prostaat of de ontwikkeling van prostaatkanker. Al moeten we ook wel meteen zeggen dat een teveel aan dit mineraal, net zo goed kan zorgen voor problemen met de prostaat. Het is daarom afgeraden om hoeveelheden hoger dan 50 mg per dag te nemen voor periodes langer dan 8 weken.

Ook Interessant:  Prolactine Verlagen op een Natuurlijke Manier

Verder kan een extreem hoge hoeveelheid zink er ook voor gaan zorgen dat we met een kopertekort te maken hebben. En dat zou dan weer invloed hebben op de gezonde werking van onze rode bloedcellen en een mogelijk ijzergebrek als gevolg kunnen hebben.

Het mineraal is niet alleen voor mannen belangrijk. Ook vrouwen hebben zink nodig om een gezond libido te behouden en om te genieten van de testosteron verhogende effecten. Maar vast en zeker ook om oestrogeendominantie tegen te gaan. Een zinktekort kan bij vrouwen snel leiden tot overgewicht met de vorming van cellulitis.

Hoe gaan we het zinktekort aanvullen

oesters zinktekort aanvullenDoor meer voeding met zink te gaan eten kunnen we het probleem oplossen. Zink is makkelijk te halen uit dierlijke voedingsmiddelen. Al zijn er ook heel wat bronnen van plantaardige zinkvoeding. Alleen verloopt de opname daarvan niet altijd optimaal.

Voorbeelden zijn:

 • Oesters
 • Krab
 • Mosselen
 • Tonijn
 • Zalm
 • Noten
 • Zaden

Bij plantaardige bronnen dienen we echter te rekenen op 200% van de dagelijkse aanbevolen dosis.

Waarom wordt plantaardige zink minder goed opgenomen?

Veganisten en vegetariërs hebben over het algemeen vaker te maken met een zinktekort dan niet-vegans of niet-vegetariërs. Dat konden we lezen op veganhealth. De reden daarvoor is de fytaten die in plantaardige zinkvoeding aanwezig zijn. Zij zorgen ervoor dat de opname moeilijker verloopt. Om die reden moeten we rekenen op een dubbele hoeveelheid om het zinktekort bij vegans en vegetariërs te vermijden.

Hoeveel zink hebben we nodig per dag?

Voor vrouwen is dat 9 mg en voor mannen 11 mg. Bij kinderen is 8 mg voldoende. Kleine kinderen onder de 7 jaar hebben voldoende aan 5 mg.

Wanneer we de stof dus hoofdzakelijk halen uit plantaardige voedingsbronnen mogen we rekenen op minstens 20 mg voor volwassenen.

We kunnen ook een supplement gebruiken.

 You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close