Waarom is Omega 3 belangrijk tijdens de zwangerschapWaarom is Omega 3 belangrijk tijdens de zwangerschap

omega 3 zwangerschapOmega 3 tijdens de zwangerschap biedt enorme voordelen voor zowel de moeder als voor de ongeboren baby. Dat kunnen we met zekerheid stellen. Toch zeker omdat we weten dat de hersenen voor een groot deel zijn opgemaakt uit deze vetzuren.

Het spreekt voor zich dat voldoende omega 3 tijdens de zwangerschap, de ontwikkeling van de hersenen zal stimuleren.

De vetzuren bestaan uit 3 verschillende soorten. De ALA, EPA en DHA vetten.

Voor de vorming van onze hersenen zijn ze van belang. Maar ook om ze bij volwassenen, zoals de moeder, in optimale staat te houden.

Ze werken ondersteunend voor het geheugen en zullen ook bijdragen aan het helpen voorkomen van psychische aandoeningen.

Voldoende omega 3 tijdens de zwangerschap kunnen we krijgen door:

  • Vette vis te eten. Voorbeelden daarvan zijn zalm, tonijn, makreel, sardines, haring.
  • Ook plantaardige voedingsproducten kunnen heel wat van deze vetzuren bevatten. Denk maar aan lijnzaden, chiazaden en walnoten

Omega 3 zonder vis te eten

omega 3 in bonenHoewel vrouwen tijdens hun zwangerschap beter niet teveel vis gaan eten. Algemeen wordt aangeraden dat 1 keer per week niet schadelijk zou zijn. Toch zijn er nog lijnzaden en chiazaden die enorme hoeveelheden bevatten van deze belangrijke vetzuren.

Chiazaden kunnen werkelijk in alles gebruikt worden. We kunnen ze toevoegen aan een yoghurt, in salades, we kunnen ze gebruiken op een broodje of in de soep. Werkelijk overal kan chiazaad gebruikt worden.

Het enige probleem dat we natuurlijk hebben bij het eten van plantaardige omega 3, zonder vis te eten dus. Is dat we louter en alleen de ALA vetzuren zullen kunnen innemen.

Ook Interessant:  Meest Krachtige Ontstekingsremmende middelen

We hebben echter ook nog de DHA en EPA vetzuren, die zijn vooral van belang voor onze hersenen en voor de gezondheid van het zenuwstelsel en het hart. Zij zullen ook bijdragen aan het verlagen van de triglyceriden en het verlagen van slechte cholesterol. Het klopt natuurlijk dat we een bepaald gedeelte kunnen omzetten in DHA en EPA. Maar dat is slechts een zeer klein gedeelte.

Van DHA wordt geacht dat we ongeveer 0.5 tot 1% kunnen omzetten uit de ALA vetten. EPA kan dan weer worden omgezet voor een gedeelte van zo’n 8%. Voor EPA kan dat nog wel voldoende zijn wanneer we een hoge hoeveelheid halen uit bijvoorbeeld de lijnzaden, chiazaden, hennepzaden of walnoten. Maar voor DHA zal het absoluut de aanbevolen dagelijkse dosis niet halen.

Wanneer we dus louter en alleen afhankelijk zijn van plantaardige voeding kunnen we beter een voedingsmiddel als spirulina toevoegen. Dit zal zorgen voor een voldoende hoeveelheid DHA en EPA.

Omega 3 tijdens de zwangerschap: De voordelen

omega 3 zwangerschap borstvoeding

De hersenen van mensen zijn bijna volledig opgebouwd op deze onverzadigde vetzuren. Het spreekt voor zich dat bijna alle belangrijke voordelen van omega 3 tijdens de zwangerschap sterk gerelateerd zullen zijn aan het optimaal functioneren en ontwikkelen van de hersenen.

Daardoor zal de concentratie verbeteren. Zal de groei van de hersenen meer gestimuleerd worden. Het motorisch vermogen wordt beter ontwikkeld en het latere kind zal uiteindelijk beter kunnen leren en makkelijker dingen begrijpen en onthouden. (studie)

Ook worden deze vetten meer en meer in verband gebracht met psychiatrische aandoeningen. Die gaan van ADHD, Autisme tot depressie en zelfs psychose. (1) (2) (3)

Ook Interessant:  Moeten vegetariërs supplementen gebruiken?

Tijdens de zwangerschap moeten de hersenen van de ongeboren baby natuurlijk aangemaakt worden. En de enige manier die dit kan verwezenlijken is door de voeding van de moeder. Zonder voldoende omega 3 tijdens de zwangerschap bestaat er een verhoogde kans dat de hersenen zich niet optimaal kunnen ontwikkelen voor de geboorte. Dat kan dan leiden tot afwijkingen in de hersenen of een psychische zwakte zoals de ontwikkeling van autisme en ADHD. Maar ook een verhoogd risico op depressie en manie.

Voldoende omega 3 tijdens de zwangerschap zal dus ook bescherming bieden tegen psychische stoornissen. Niet alleen voor de moeder maar zeker voor de ongeboren baby wiens hersenen zich nog moeten ontwikkelen.

Na de zwangerschap

zalm omega 3 zwangerNa de zwangerschap is het gebruik ervan net zo belangrijk. De hersenen van een baby groeien in volle vaart. Binnen 1 jaar zal de omvang ervan bijna verdubbelen. Dus blijft het natuurlijk van belang.

Indien we borstvoeding geven zorgen we zeker beter voor voldoende omega 3. In geval van babyvoeding dan kijken we beter naar een product die een toegevoegde vorm van omega 3 bevat. Op die manier zullen de hersenen zich niet alleen sneller ontwikkelen, maar verkleint ook de kans op eventuele problemen, waarvan we de belangrijkste hierboven hebben opgesomd.

Zoals we reeds hebben gezegd hebben de vetten een gunstig effect op onze psyche en op het zenuwstelsel. Veel vrouwen hebben te maken met een depressie na de bevalling. Om deze symptomen te helpen onderdrukken is het aan te raden om deze vetzuren voldoende in te nemen. Maar ook om sneller het gewenste gewicht terug te bereiken kunnen we ook van deze voordelen profiteren. Dit alles zal bijdragen aan een gezonder lichaam en een gezondere geest. Waarin we ons optimaal voelen.

Ook Interessant:  6 Voordelen Van Borstvoeding Voor De Moeder

Hoeveel hebben we ervan nodig?

Dagelijks hebben we ongeveer 1.000 mg nodig. Mensen die voldoende producten met vet eten hebben meestal een kleine kans op een tekort.

Hoewel het alleen in grote hoeveelheden voorkomt bij vette vis en in sommige zaden. Toch zijn heel wat producten verrijkt met omega 3. Zoals sommige soorten boter en eieren. We vinden echter ook omega 3 vetzuren in peulvruchten en in groenten. Al zijn deze hoeveelheden natuurlijk een stuk kleiner. Alle beetjes kunnen bijdragen om de aanbevolen dosering te halen. Daarnaast zullen de groenten ons talloze mineralen en vitamines helpen leveren. Die we zowel tijdens de zwangerschap als tijdens het geven van borstvoeding hard nodig hebben.

Het is echter wel van belang dat we juiste verhouding tegenover omega 6 blijven behouden. De meeste mensen hebben een ongunstige verhouding van 1:10 tot 1:25. Dit is te verklaren doordat bijna alle voedingsmiddelen (uitgenomen vette vis, lijnzaad en chiazaad) veel meer omega 6 dan 3 bevatten. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat ook jij te maken hebt met een ongunstige verhouding. De beide vetzuren hebben uiteindelijk om tegengestelde werking.

Omega 3 zal ontstekingen afremmen en de vorming van bloedklonters doen afnemen. Terwijl omega 6 net ontstekingen zal bevorderen en zal helpen bij de aanmaak van bloedklonters. Het spreekt voor zich, dat wanneer de verhouding tussen omega 3 en 6 te hoog wordt. Dat we meer zullen proeven van de effecten van omega 6 dan van 3.

Om deze verhouding terug gunstig te krijgen kunnen we een supplement gebruiken. De ideale verhouding is tussen de 1:1 en 1:4.

 You May Also Like

Close